15 x Hulp bij eerste hapjes

Ineens is het zo ver. Je denkt na over het geven van de eerste hapjes. Een heel leuk en spannend moment waar je naar uit kan kijken (en je baby natuurlijk ook) maar ook een breinbreker. Want ineens is je kennis niet meer voldoende en moet je op zoek naar wat je dan geeft, hoe vaak, hoe veel en hoe? Gepureerd of in stukjes? Stomen of koken? En waar haal je eigenlijk die tijd vandaan? En misschien heb je nog wel duizend andere vragen. Of je bij 4 of 6 maanden begint met de eerste hapjes is iets wat nog altijd ter discussie staat en verschilt per situatie. Bij de Rapley methode is het idee om te beginnen na 6 maanden, gepureerd zou eerder kunnen. Of je baby er klaar voor is, is het belangrijkst. En waarschijnlijk is dat iets wat jij als ouder heel goed kunt inschatten. 

Uit 't knuistje of pureren

Je hebt vast wel eens gehoord van de Rapley methode. Heel handig is dit schema van borstvoeding.nl waar je gemakkelijk en overzichtelijk (lievelingswoord) kunt zien welk voedsel je wel en niet aan kan bieden, passend bij de leeftijd. Het idee bij de Rapley methode is dat je begint met het aanbieden van stukken voedsel. Eten vanuit het knuistje dus. Zo ontdekt je mini het voedsel op een eigen manier en bepaalt hij zelf hoeveel hij daarvan eet. In het begin misschien nog helemaal niets, dan is het vooral ontdekken, maar later waarschijnlijk wel. Pureren kan ook. Zorgt voor de meeste ouders waarschijnlijk ook voor wat gemak. Want pureren betekent voeren. En minder kliederen. En je kind krijgt dan waarschijnlijk ook meer binnen. Een combinatie kan natuurlijk ook. Soms uit het knuistje. Soms gepureerd. 

Omdat het best een uitdaging kan zijn, dat overstappen van vloeibare melk naar vaste hapjes, zijn alle hulptroepen welkom. Zeker als je je baan combineert met het moederschap. Het is dan een heuse uitdaging om – zodra je kindje er een beetje een ritme in krijgt – dagelijks een maaltje op tafel te toveren. Eentje die niet bestaat uit pizza en friet dan. Dus hier een fijn verzamel lijstje. Komt ie.

Baby-en peuter maaltijden

Elke dag een vers maaltijdje op tafel toveren dat zó lekker en smaakvol is dat je het zelf wel zou willen opeten? Ik heb vele verwoede pogingen gedaan. Maar vooral toen de kleintjes dagelijks mee gingen eten lukte het mij echt niet altijd om dit voor elkaar te krijgen. En de “supermarkt” opties waren het gewoon nét niet. Dissh heeft het wel echt állemaal. Echt! Want de maaltijdjes worden met zorg en liefde bereid, ingevroren bij je thuis bezorgd, ze zijn 100 % vegan, onbewerkt en alleen gemaakt met echte geuren, kleuren en smaken. Ze bevatten precies de juiste verhoudingen voedingsstoffen en vetten. Ze zijn ook nog eens heel erg lekker en smaakvol en ze worden in stukjes geleverd in milieuvriendelijke verpakking! Je kiest er dus zelf voor of je de zachte stukjes pureert, of je ze prakt of juist serveert als finger food! Online te bestellen in een losse box of maandelijks. Precies dit ontbrak nog in de wereld van baby producten als je het ons vraagt.

pin it

Kookboek

Nu je je hebt ingelezen in wat je kindje in deze fase van het leven wel en niet “mag” eten, is het tijd om na te denken over hoe je dat bundelt tot een lekker maaltje. Dus ga je zelf aan de slag dan is een kookboekje aangepast op de leeftijd van je kleintje onmisbaar. Zeker met een nog achtervolgend falend zwangerschapsbrein. Dit receptenboekje is gemaakt door de mensen achter Moekes Maaltijd. De organisatie die ook warme maaltijden voor kleintjes verzorgen op kinderdagverblijven. De moeders bleven namelijk maar vragen naar de recepten van die maaltijden die hun kindjes opeens wel verorberden. 

(v.a. 20,-)

 

pin it

Is de Italiaanse keuken helemaal iets wat bij jou past, krijg je zelf ook geen genoeg van de recepten uit de volwassen versie van The Silver Spoon en schotel jij je kleintje graag een bourgonisch maaltje voor? Dan is dit kookboek iets voor jou. Voorzien van heerlijke recepten in Italiaanse stijl waardoor je kleintje kennis maakt met een gevarieerd aanbod aan voeding. Wederom onmisbaar als je zelf aan de slag gaat, want ook in dit boek is natuurlijk rekening gehouden met wat je je kleintje wel en niet kunt aanbieden passend bij de leeftijd.  

(v.a. 19,-)

pin it

Kinderservies

Natuurlijk. Daar is dit merkje weer. Want ook in servies land is Konges Slöjd een favo merkje. Gemaakt van 100 % natuurlijk siliconen dus niet breekbaar. Dat is best handig met een dreumes of peuter in huis. En, zoals we gewend zijn van dit merk, voorzien van allerlei handigheidjes om het eten tot een feestje te maken. Zoals de inkepingen in het bakje zodat het voedsel er minder makkelijk uit valt. En het oog wil ook wat. Dit sint jakobsschelp setje staat ook gewoon heel mooi op tafel. 

(v.a. 24,-)

pin it

Kinderservies

En ook Liewood kan niet ontbreken als het gaat om servies. Fijn om fruit en groenten uit te eten maar ook leuk om naar te kijken! Want met deze vormpjes is eten gezellig. Ook gemaakt van 100 % siliconen en daardoor “smijt en hufter proof”. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier gaat regelmatig een bord door de keuken of woonkamer. Wel zo fijn dat het bord dan in ieder geval niet breekt. En door de zachtheid van dit bordje verklein je ook de kans op andere gebroken spullen. 

(v.a. 35,-)

pin it

Kinderservies

Dit servies van Mushie is ook onbreekbaar, maar gemaakt van steviger materiaal. Het is maar net wat je fijner vindt. Als je een kindje hebt dat regelmatig het bord verschuift maar er niet mee gooit dan is dit misschien fijner. Gemaakt van 100% BPA-free polypropyleen plastic en verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

(v.a. 16,-)

pin it

Kinderservies

Het servies van Minikoioi is dan wel weer echt uniek. Want dit kommetje bijvoorbeeld is aan de onderkant voorzien van een zuignap waardoor je het kommetje vast kan plakken aan de tafel. Yes! Geen rond smijtend servies meer! Misschien wel een gefrustreerde baby. Maar pick your battle.. Je hebt dan trouwens wel een gladde tafel nodig. Ik heb zelf een ruwe houten tafel, daar werkt het dan weer net niet op. Ik zou hier wél echt bijna mijn tafel voor inruilen.

(v.a. 16,-)

pin it

Food cover

Echt zó handig dit! Hoe vaak heb je wel niet een restje over met een nét etend kindje? Bewaren doe je dan in een bakje, maar soms zijn die er net even doorheen. En dan biedt  deze cover zo’n uitkomst. Wasbaar, dus herbruikbaar. Goed voor je voedsel en gaat onzinnig gebruik van plastic of folie tegen. En snel. Je hoeft het maaltje niet over te scheppen in een ander (bewaar)bakje, maar je dekt het schaaltje meteen af met deze food cover. Ook minder afwas dus. We like!

(v.a. 20,-)

pin it

Slabber

Deze slabbetjes van Mushie hebben twee grote voordelen ten opzichte van de traditionele slabbetjes. Ze zijn namelijk gemaakt van siliconen waardoor ze niet in de was hoeven, maar je ze gewoon af kunt nemen. Tweede voordeel is dat ze voorzien zijn van een opvangbakje waardoor je er ook mee voorkomt dat er voedsel op het schootje van je mini terecht komt. En dus ook voorkomt dat het op de kleding terecht komt. Scheelt weer was. Nog een klein derde voordeel. Ze zijn moooi. 

(v.a. 13,-)

pin it

Knoeimat

Een knoeimat. Wat is dat? Nou. Toen ik voor het eerst startte met het geven van hapjes aan mijn dochter kwam ik er al vrij snel achter dat het voedsel niet alleen in mijn dochters buikje terecht kwam maar ook op de keukenvloer (en op nog vele andere plekken). Onze keukenvloer was nou niet bepaald praktisch met zo’n voedsel smijt machine want er zaten van die kiertjes tussen. Zo’n knoeimat was toen heel welkom geweest. Want deze beschermt je vloer dus. En waarom dan deze van Eeveeve? Omdat deze je keuken ook nog verfraait. Gemaakt door een Nederlandse moeder. Maakt het altijd nóg leuker vinden wij. 

(v.a. 70,-)

pin it

Nog zo eentje. Zo’n vloerenbeschermer. Of knoeimat dus. En ook deze ziet er oogstrelend mooi uit. Neutraal. Clean. Strak. Staat vast in elke keuken mooi. Voorzien van een anti sliplaagje zodat hij goed op zijn plek blijft. Verkrijgbaar in verschillende zachte kleuren en prints. 

(v.a. 60,-)

pin it

Placemat

Als je volledig alle risico op knoeien wil uitsluiten en je de hapjes dus al toeschuift gewapend met goed servies en knoeimatten, dan is een placemat ook geen overbodige luxe. Deze van Oyoy Living is mooi, verschuift niet en is ook nog verkrijgbaar in allerlei andere leuke soorten en maten. 

(v.a. 14,-)

pin it

Lepeltjes

Je zou misschien denken dat het eerste beste lepeltje uit je bestek lade voldoet, maar niets is minder waar. Deze baby lepeltjes zijn gemaakt van het juiste materiaal en ook nog perfect voor het mini mondje van je baby. Dus babylepeltjes zijn handig! Als ze dan ook verkrijgbaar zijn in een mooi setje en voorzien van fijne zachte kleurtjes zijn wij blij. Deze lepeltjes komen in een setje. 

(v.a. 10,-)

pin it

Smoothie bag

Per 3 komen deze handige zakjes. Drie hervulbare smoothie bags. Die dingen die je in de supermarkt gevuld koopt en daarna deponeert bij ‘t vuilnis. Nu dus ongevuld en thuis te vullen met gezonde huisgemaakte inhoud. Of je vult ze met de verse maaltijdjes van Dissh! En ze zijn dus herbruikbaar. Je maakt ze schoon en gebruikt ze opnieuw. Uit zulke zakjes slurpen is voor elk kind feest. Waarom weten we niet, maar elk kind lijkt dit heel leuk te vinden. Ideaal voor onderweg, in de speeltuin, op de fiets, in de auto, lopend, rennend, spelend. 

(v.a. 16,-)

pin it

Stomer/blender

Best een werkje. Die hapjes stomen (want ja.. dat is het gezondst.. maar je bent natuurlijk nét zo’n goede moeder als je gaat voor andere opties; vergeet dat niet mama’s) is best een gedoe. Maar met deze stomer en blender dus niet meer. Je stopt het voedsel in het apparaat en daarna stoomt en pureert het apparaat het voedsel helemaal zelf. Daarna alleen de onderdelen even schoonmaken en klaar. Vooral handig voor de echte eerste happen. In de periode van 4-8 maanden ongeveer. Vinden wij dan. En een aantal anderen aan wie wij advies vroegen over dit product. Dit specifieke apparaat kan ook nog opwarmen en ontdooien. Overigens is het niet alleen dit merk wat goed presteert. Ook de stomers van Avent zijn goed. En er zijn nog wat andere versies en merken

pin it

Hopelijk hebben jullie iets aan dit lijstje. Heb jij een super goede tip? laat het ons dan weten door ons een mailtje te sturen.

Heel veel liefs,

NONA