babykleding die je niet nodig hebt

Als je een kindje krijgt is babykleding kopen één van de leukste dingen om te doen. Het maakt het feit dat je straks een klein lief wezentje bij je hebt nog net wat concreter. Je hart vult zich met liefde en verwachting terwijl je je voorstelt hoe je kindje er uit zal zien in dat heerlijk zachte kleine vestje. Het risico is groot dat je in deze staat van zijn je laat verleiden tot aankopen die je leven als kersverse moeder niet makkelijker maken en ongebruikt in de lade blijven liggen. Hieronder onze miskopen op een rijtje in de hoop dat we jullie hiervoor kunnen behoeden.  

#1 TRUIEN EN VESTEN MET CAPUCHON

Lief hoor die vestjes met capuchon met berenoren maar erg praktisch is het niet voor een klein babytje. Ten eerste heeft die baby zelf nog geen idee dat hij is verkleed als konijn dus de lol er van ontgaat hem tot hij 1/1,5 is totaal. Maar nog belangrijker; dat ding zit gewoon enorm in de weg voor een wezentje dat praktisch de hele dag op zijn rug ligt (en dan dus op een capuchon).  Dit kledingstuk kun je dus met een gerust hart in het rek laten hangen! 

Filip

#2 Onhandige sluitingen

Praktisch is echt hét sleutelwoord bij een pasgeboren baby. De lijfjes werken totaal nog niet mee bij het aan- en uitkleden en het is dus per definitie al een enorm gewurm. Armpjes door mouwen krijgen voelt een beetje als wanneer een koord kwijt is in je capuchon en je deze er weer uit probeert te vissen. Bij pasgeboren baby’s zijn overslagrompers heel handig. Je legt ze er gewoon op en sluit ze dan met drukknoopjes. Je hoeft dan het hoofdje niet door een opening te duwen (zijn ze niet dol op, heeft misschien iets te maken met hun eerste moment op aarde?). Drukknoopjes zijn overigens de enige gewenste knoopjes. Heel leuk houten knoopjes maar baby’s zijn geen poppen en stilliggen terwijl jij knoopjes dicht probeert te krijgen is nogal frustrerend voor beide partijen. Zul je net zien dat ze die dag om het uur een schone luier nodig hebben. Pakjes met ritsen kunnen ook heel handig zijn.

#3 BABYSCHOENEN

Zó lief kleine sneakertjes, dat vinden wij ook maar schoenen voor baby’s zijn écht niet nodig. Zoals je vast al had bedacht kunnen ze nog niet lopen dus ze zijn niet functioneel maar daarnaast zijn ze ook gewoon onhandig. Zo’n klein babytje slaapt vooral en daarbij heb ik zelf meestal het liefst geen schoenen aan. Daarbij is het ook weer zoiets dat je aan en uit moet trekken. Hoe minder daarvan hoe beter. Bewaar het geld dat je hier aan uit wilt liever voor de periode dat ze gaan kruipen en lopen, dan verslijten ze namelijk in rap tempo stappers en kun je je naar hartenlust uitleven op leuke schoentjes. 

#4 Korte sokjes

Grootste miskoop ever zijn de korte sokjes die ik massaal heb aangeschaft voor de geboorte. Na een week was ik de helft van de sokjes kwijt. Die dingen vallen de HELE tijd uit. Een goed alternatief zijn kniekousjes die nauw genoeg aansluiten. (klik hier om onze tips te lezen over de leukste kniekousjes) 

Baby voetjes

#5 Handwas 

Let bij de aanschaf van kleding goed op of je niet per ongeluk kledingstukken koopt die je alleen op de hand kan wassen. Hoe mooi het ook is, na een keer dragen is de kans groot dat je de tijd voor de handwas niet vindt en je de volgende keer toch maar dat andere truitje uit de lade pakt. 

#6 Pakjes met voetjes 

Sommige mensen zijn er dol op en zien ze als goed alternatief voor het gebruik van sokjes maar mijn ervaringen zijn niet zo positief. Voor mijn gevoel pasten ze nooit goed. Het gros van de tijd zat het voetje ergens halverwege (te groot) of was hij er al weer uitgegroeid en sprongen de drukknoopjes vanzelf open. Overigens vond ik al die drukknoopjes ook niet erg praktisch met aan en uitkleden.  

# 7 haarbanden & losse mutjes

Baby Tommy muts

Een grote beanie of een leuke haarband staat natuurlijk super snoezig maar de kans dat deze goed blijft zitten is niet zo groot. Al was het maar omdat ze hun hoofdje vaak draaien en dat mutsje dan onherroepelijk meebeweegt.  

 

#8 goedkoop = duurkoop

Heus niet alles hoeft duur te zijn maar het kan zeker lonen om voor bepaalde items te investeren in goede kwaliteit. Al helemaal als je van plan bent om het niet bij één kindje te laten. Een aantal zachte wollen rompers (die je ook minder vaak hoeft te wassen want zelfreinigend) gaan meerdere lichtingen mee en kunnen in alle seizoenen gedragen worden.

# 9 Besmettelijke kleuren 

Een baby met reflux en vervolgens een flinke kwijlproductie betekende voor mij dat de kleur lichtgrijs een hele tijd geen optie was. Lichte kleuren zoals wit en beige waren daarentegen in de eerste maanden prima. Dat verandert pas op het moment dat ze hapjes gaan eten (rond 4-6 maanden).  

#10 AlL NEW EVERYTHING

Natuurlijk wil je ook een paar nieuwe items aanschaffen voor je kleine oogappel, maar als je doorhebt hoe snel ze door hun kleding groeien komen “ preloved” tweedehandjes in een nieuw daglicht te staan. Ook die zijn vaak maar kort gedragen en kunnen dus prima nog een tweede keer mee. Bovendien geef je al zoveel geld uit aan dat kleine schepsel dat dit een mooie manier is om wat kosten te besparen. Ook een goed idee om in je vriendengroep eens rond te vragen of iemand toevallig nog een tas heeft liggen waar je even in mag snuffelen. 

#11 KLEINE MAATJES

Baby’s groeien als kool en als je te veel van het kleinste maatje inslaat heb je kans dat je een groot deel niet zult gebruiken.  Sowieso vinden wij oversized eigenlijk ook gewoon heel schattig en hebben die babytjes er echt geen last van als hun broekspijpjes/mouwtjes een slagje worden omgeslagen. Ook een goed idee is om producten van stretchy materialen te kopen.  

#12 Badjasjes voor baby's

Ook weer zoiets schattigs waar je niets aan hebt. Zolang je kindje niet rechtop kan zitten is een badjasje totaal niet handig. Aan en uitkleden is gewoon niet leuk (voor jou en de baby niet) en de twee badjasjes die ik had heb ik uiteindelijk dus nooit gebruikt. Wel handig zijn de grote handdoeken die met capuchon die je zo makkelijk om je kleintje slaat. Zelf vond ik (grote) hydrofiel doeken ook heel fijn om je kindje mee te drogen. 

#14 truitjes met knoopjes op de rug

Hiervoor geldt hetzelfde als de capuchon, het is voor het babytje niet lekker om op te liggen. Ook met aankleden is het niet handig aangezien ze op hun rugje liggen. 

#13 rokjes & Jurkjes voor babymeisjes

Zolang ze het gros van de tijd nog steeds verticaal doorbrengen zijn jurkjes en rokjes niet het meest voor de hand liggende kledingstuk. Het is misschien wel schattig maar is de kans dat je ze onder de streep toch alleen een maillot aantrekt is toch wel wat groter. Als ze gaan lopen is het dan natuurlijk wel meteen weer een leuk idee.  

Heel veel liefs,

NONA