Babynestje of mozesmandje

Het babynestje. Het woord alleen al klinkt toch echt heerlijk cocoonerig? Een nestje waar je je baby in stopt. Wat wil je nog meer. Het product is relatief nieuw. Na het mozesmandje is het babynestje langzaam maar zeker binnengedrongen in het wereldje van de babyproducten. En nu is het niet meer weg te denken. Maar wanneer kies je nou voor een babynestje in plaats van een mozesmandje? Snap jij het nog? Wij niet. Dus we zochten het uit.

Het babynestje

Liever ligt je baby natuurlijk 24/7 bovenop jou, maar omdat jij de dag niet liggend door kan brengen en je handen soms ook nodig hebt voor andere dingen (al is het maar voor de basics, naar het toilet gaan bijvoorbeeld), is het fijn om even je handen vrij te hebben. En dan zoek je dus een vervanging voor jezelf. Een babynestje haalt het nét niet bij jou, maar komt wel in de buurt. Het woord zegt het al – in een babynestje zal je baby zich heerlijk geborgen voelen. Een fijn en veilig plekje om dus lekker op te dutten (dat doen ze het grootste deel van de dag). Door de vorm van het nestje voelt je kindje zich snel op zijn gemak en jij hoeft bovendien niet bang te zijn dat hij toch zomaar weg rolt. Je kan ze in theorie gebruiken tot je kindje maximaal 6 maanden is.

Nóg een voordeel van zo’n babynestje is dat zo’n ding ook nog goodlooking is. Je hebt ze met heerlijke printjes, of juist mooie zachte naturel kleuren, luipaardprintjes, bloempjes, you name it. De één nog mooier dan de ander. Zijn er dan geen nadelen aan een babynestje? Eigenlijk niet. Behalve dan een heel klein ietsiepietsie dingetje. En dat is dat het nestje niet echt bedoeld is om een hele nacht in te slapen. Voor de dutjes in het nestje is het de bedoeling dat je bij je baby blijft.Verder geldt in babyland natuurlijk altijd better safe than sorry dus handig om er ook op te letten dat het matrasje stevig is, de randen zacht maar stevig en dat het materiaal bij voorkeur is gemaakt zonder gebruik te maken van schadelijke stoffen. Een nestje (je wordt er slaperig van toch?) gemaakt van organisch of biologisch katoen is altijd het beste.

Tot slot in deze categorie kan je gaan voor een nestje dat is gevuld met wol in plaats van synthetisch materiaal en iets om op te letten: eventuele koorden/linten (zijn die goed weg te stoppen zodat ze niet stiekem om het nekje van je newborn kruipen).

Even een spoiler alert tussen al dat heerlijke geneuzel over nestjes. Hoewel wij het onderwerp “poep” ook liever vermijden toch een tipje in de categorie luierexplosies: het is echt heel erg handig als je de bekleding van het nestje kan wassen. Oh en ook handig om te voorkomen dat je de bekleding 3 keer per dag moet wassen. Dat doe je door een fijne hydrofieldoek of lakentje op het matrasje te leggen. Tot slot is het handig om te kijken naar vergroot mogelijkheden van het nestje, of gewoon uit te kijken naar een relatief wat groter nestje, zodat je baby er langer in kan en zo langzaam kan wennen aan een steeds grotere omgeving om zich heen.

favoriete babynestjes

Mozesmandje

Het bekende klassieke mozesmandje. Niemand kan ontkennen dat het mozesmandje oogstrelend staat in elke ruimte. Het romantische uiterlijk met de crèmekleurige bekleding en het onderstel. Je ziet je baby er al helemaal in liggen toch? Handig is dat je het mozesmandje kan verplaatsen doordat het gemakkelijk op te tillen is aan de hengsels én je kan het overal neerzetten (net zoals het babynestje). Groot verschil nummer één met het babynestje is dat je het mozesmandje kan vergezellen van een standaard. Dan wordt het een heus volwaardig wiegje. Groot verschil nummer twee is dat het mozesmandje dus wél bedoeld is om in te slapen. De mozesmand is gemaakt van gevlochten natuurlijk materiaal en de bekleding is (vaak, niet altijd dus) luchtig. De voornaamste verschillen tussen een babynestje en een mozesmandje zitten hem dus in het materiaal en de vergroot-verklein mogelijkheden en of je baby er veilig alleen in kan slapen.

Dus.. een babynestje of mozesmandje?

Wanneer kies je dan voor een mozesmandje? En wanneer voor een babynestje? Of is het nu juist handig om ze allebei aan te schaffen? Wij weten het niet helemaal en hebben hier dus geen lekker duidelijk verhaal over. Daarom vroegen we aan een aantal mama’s waarom zij voor het één of het ander kozen. Daar kunnen we vast iets mee. Komt ie: 

 

“Wij hebben voor een mozesmandje gekozen omdat de baby daar nét iets langer in kan liggen en je hem beter alleen kunt laten. Babynestjes zijn iets lager waardoor hij er op enig moment uit kan rollen. Wij gebruiken het mozesmandje voor in de wieg en de co-sleeper om in te slapen. Dat zou je denk ik met babynestje niet zo snel doen. En als hij beneden in slaap valt brengen we hem vaak met mandje en al naar boven in z’n wiegje en dan slaapt hij daar door”.
Susette



“Ik heb voor beide kindjes gekozen voor een babynestje en ik zweer er echt bij. Doordat ze in dit nestje lagen voelden ze zich heel geborgen en ze sliepen met dit nestje veilig tussen ons in, in het grote bed. We hebben het nestje ook nog gebruikt op reis! Zo makkelijk mee te nemen. Een mozesmandje heb ik nog eventjes geprobeerd maar vond ik zelf niet praktisch”.
Chloë


“Ik heb bij mijn eerste kindje een mozesmandje geleend. Best handig, maar ik heb hem niet lang gebruikt. Voor mijn tweede en derde kindje ben ik voor een babynestje gegaan. Bij mijn tweede woonden we nog gelijkvloers. Toen heb ik het babynestje eigenlijk niet veel gebruikt. Maar nu bij mijn derde kindje wonen we in een huis met vier verdiepingen. Hier heb ik het nestje intensief en vaak gebruikt. Wél maar heel kort. Ik had er wel meer willen hebben eigenlijk. Eentje op elke verdieping”.
JOanne
Ace slaapt



“Ik heb voor mijn eerste kindje een mozesmandje aangeschaft. Handig aan zo’n mozesmandje is dat je hem makkelijk overplaatst in verschillende ruimtes waarbij het aspect dat het er zo romantisch uit ziet ook meespeelt. Je kindje ligt er lekker veilig & geborgen in. Mijn tweede kindje is momenteel op komst. Nu heb ik daarnaast nog een babynestje aangeschaft. Eigenlijk vooral omdat het er zo gezellig en romantisch uit ziet”.
Simone
Founder Nona



“Toen mijn baby net was geboren kreeg ik een mozesmandje van mijn zus. Het idee daarvan was vooral mooi. Want alle kindjes in de familie hebben daar in geslapen. Maar ik vond het niet handig en ben na een weekje al overgestapt naar een babynestje omdat ik merkte dat dit meer geborgenheid en veiligheid bood en ook makkelijker te verplaatsen en mee te nemen”.
Kerensa


“Ik heb een mozesmandje én een babynestje. Vooral om praktische redenen. Ik woon in een huis met drie verdiepingen en omdat ik niet steeds een baby én een bedje mee wilde slepen had ik op elke verdieping een plekje gemaakt waar mijn baby heerlijk kon liggen. Op onze slaapkamer op zolder een mozesmandje, op de babykamer een ledikantje en in de woonkamer een babynestje. Die lag dan vooral vaak in de box, of op de bank”.
Nouria

Het is (niet) duidelijk. Onze conclusie is wél dat het per geval afhankelijk is of je kiest voor een mozesmandje of babynestje (of beide) en dat de manier waarop je woont het verschil in behoefte kan maken. Dit klinkt nu een beetje alsof hier veel te lang over na is gedacht, maar omdat je er na je bevalling meestal niet als het meest frisse (fitte) hoentje op aarde bij loopt, zijn die verplaatsingen die je binnenshuis doet wel zo fijn zonder overbodig gesleep met mandjes en nestjes. 

Create your own nest

Nog een leuke afsluiter.

Heb je al een mozesmandje én een babynestje of juist geen van beide maar wél behoefte aan een (extra) nestje waar je baby eventjes op kan dutten? Als je een voedingskussen in huis hebt kan je die in een oogwenk omtoveren tot (een soort van) nestje. Met deze hoes voor je voedingskussen. Lifehack!

favoriete mozesmandjes

Heel veel liefs,

NONA