De 11 geboden voor kraamvisite

Dit lijstje hebben we niet alleen gemaakt voor alle kraambezoekers, maar ook voor de kraamvrouw zelf. Al dit soort tips ten spijt heb ik mezelf er ook toe laten verleiden om tijdens mijn kraamtijd lunch te bereiden voor een aantal vriendinnen, vrienden te eten uit te nodigen en te lang te luisteren naar saaie verhalen van kennissen. Het is een tijd waarin je aan de ene kant heel veel behoefte hebt aan af en toe weer even een glimp van je oude leven, maar tegelijkertijd ook gewoon heel veel rust nodig hebt om je ritme weer te vinden. Het is makkelijk om in die tijd over je eigen grenzen te gaan en je kunt dus maar beter duidelijke afspraken maken met jezelf en je lieve bezoek met ongetwijfeld de beste bedoelingen. Je partner kan hierin ook een handige rol vervullen.

# 1 Plan je bezoek

Lijkt een open deur maar kraamvisite is niet het type visite dat je onaangekondigd doet. Vraag je kersverse ouders wanneer het voor hen het beste uitkomt en pas je aan aan hun schema. 

Kato slaapt

# 2 kom op tijd

Als je zelf geen baby hebt dan realiseer je je nog niet dat dit dus echt wel belangrijk is, ook al is iemand alleen maar thuis met een baby de hele dag. Ook fijn als iemand een beetje flexibel is, soms kan opeens een half uurtje eerder een stuk beter uitkomen.

# 3 fresh and clean

Was meteen je handen als je binnenkomt. De moeder zal het mogelijk een beetje ongemakkelijk vinden om je dit zelf te vragen dus doe het gewoon meteen uit jezelf.

# 4 wees fris en fruitig

Kom niet langs als je je niet goed voelt en al helemaal niet als je een koortslip hebt. Een klein kindje is nog behoorlijk kwetsbaar en het laatste dat je wil is als kraamcadeau een virus achterlaten.

#5 Let op de klok

Hoe lief je vriendin/collega/familielid je ook vindt iemand die te lang (langer dan 30-45 min) blijft plakken is in je kraamtijd alleen fijn als je ook zo comfortabel met elkaar bent dat je in die tijd wat taakjes uit handen kan nemen. Let in ieder geval goed op of je subtiele hints binnen krijgt als “ pfoe zo even proberen een klein dutje te doen”.

Baby voetjes

#6 Laat je aanhang thuis

Met aanhang bedoel ik dan natuurlijk niet je vriend/vriendin die ook uitgenodigd was maar eigenlijk vooral je eigen kinderen. Al was het maar omdat je anders onmogelijk de aandacht kan geven die je vriendin op dit moment zeker verdient. Mocht het echt niet anders kunnen of heb je een heel makkelijk kindje, overleg dan even.

#7 Babyknuffelen

Ook al zijn die kleine frummeltjes om op te eten, wacht tot je wordt aangeboden om het kindje vast te houden. Ik vond het zelf altijd wel fijn om mijn handen even vrij te hebben, niet alle moeders staan hier om te springen. Hierbij geldt overigens ook het omgekeerde. Niet iedere bezoeker voelt zich senang bij zo’n klein wezentje in zijn armen houden, dwing het dus ook niet af.

# 8 Babytalk

Een kind krijgen is een grote levensgebeurtenis. En het is heerlijk om even tegen een buitenstaander te kunnen ventileren over wat je allemaal hebt meegemaakt. Luisteren is dan ook je belangrijkste taak. Er komt nog genoeg ruimte de rest van jullie bestaan om je eigen sores te delen.

# 9 Liefde gaat door de maag

Het is natuurlijk altijd een goed idee om een kleinigheidje mee te nemen. Maar als je iemand echt wil helpen is de zoveelste knuffel vaak niet waar ze om staan te springen. Kant en klaar eten is wat mij betreft echt het beste cadeau dat je kan geven (O MY GUTS heeft heerlijke kant en klaar maaltjes maar je kunt natuurlijk ook zelf achter de pannen gaan staan). Het liefst eten dat ook nog een beetje voedzaam is. Elk moment dat je je handen vrij hebt is een groot cadeau. Let hierbij eventueel goed op dat het voeding is die ook past bij het geven van borstvoeding. Denk er ook aan dat het leuk kan zijn om iets mee te nemen voor de oudere broertjes/zusjes. Dat hoeft natuurlijk niet duur te zijn.

Ace slaapt

# 10 no pictures please

Hoe ego-strelend het ook is als je baby als fotogeniek wordt gezien pak niet te snel je camera. Niet iedere ouder zit hier op te wachten, en wees extra voorzichtig met het delen van de kiekjes die geschoten hebt. Leuke tip voor de kersverse ouder: een polaroid camera bij de hand hebben en een foto maken van het  bezoek met je kindje dat je direct kan inplakken.

Screen Shot 2021-05-17 at 09.21.47

# 11 Enjoy!

LAST BUT NOT LEAST: geniet van het delen van dit bijzondere momentje. Waarschijnlijk ken je de kersverse moeder nog van andere tijden, weet je nog goed hoe jullie samen de kroeg uit strompelden. Nu zie je haar voor het eerst in een totaal andere rol. Dit zijn bijzondere momenten in je leven die je voor altijd bij zullen blijven.

Heel veel liefs,

NONA