miriam pataki

MIRIAM

Miriam. Ondernemer. Model. Moeder. Zes jaar lang was zij samen met haar jongste twee kindjes model voor Artipoppe. Het prachtige draagdoeken merk van vriendin Anna van den Bogert. Anna en de vrouwen die ze door de jaren heen ontmoette, inspireerden Miriam om haar gevoel te volgen en haar dromen waar te maken.  

Dat deed ze. In het huis van haar vader in Hongarije, het land waar Miriam werd geboren, schetste zij de eerste tekeningen die hebben geleid tot het realiseren van haar droom, het opzetten van haar eigen kledinglabel onder de naam Amélyph. Een combinatie van de namen van haar drie dochters. Sophia, Lily & Amélie. 

Het moederschap inspireert Miriam op allerlei verschillende manieren. Zij deelt haar gedachten hierover met haar volgers via Instagram en op haar eigen website. Daar deelt zij ook fijne recepten. 

Duurzaamheid, bewust in het leven staan en een gezonde levensstijl. Woorden die bij Miriam passen. Net als: “jonge en ervaren moeder.” Dus wij vroegen haar om haar ervaringen met ons te delen. 

“Iets in mij
riep dat er een zieltje was
dat mij als mama
wilde

“Hi. Ik ben Miriam Pataki. Geboren in Hongarije. Ik ben 31 jaar jong en sinds mijn 15e samen met Bernard. Op mijn 21e werd ik bewust zwanger van onze oudste dochter. Iets in mij riep dat er een zieltje was dat mij als mama wilde. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar voor mij vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Wij hebben inmiddels drie dochters. Sophia (9), Lilly (6) en Amélie (2). Na heel lang full time moeder zijn en model voor het prachtige draagdoeken merk Artipoppe, ben ik mijn eigen weg ingeslagen en heb ik het merk AMÉLYPH opgezet. Dit doe ik nu fulltime naast het moeder zijn sinds februari 2021. Amélyph is een duurzaam kledingmerk. Ik schets alle kledingstukken handmatig. Geef ze naar mijn idee de goede afmetingen. En laat ze daarna maken door een atelier in Amsterdam. Zoiets als dit was altijd al mijn droom. Ik dacht alleen dat het onmogelijk was omdat ik er niet voor heb geleerd. Maar niets blijkt minder waar. 

Op mijn eigen website deel ik recepten en blogs over het moederschap. Ik was ooit een influencer tot mijn Instagram account werd gehackt en ik helemaal opnieuw moest beginnen. Dit was een klap in mijn gezicht, maar tegelijkertijd gaf het mij ook rust. Ik ben er nooit echt meer mee verder gegaan”.

 

“Hi. Ik ben Miriam Pataki. Geboren in Hongarije. Ik ben 31 jaar jong en sinds mijn 15e samen met Bernard. Op mijn 21e werd ik bewust zwanger van onze oudste dochter. Iets in mij riep dat er een zieltje was dat mij als mama wilde. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar voor mij vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Wij hebben inmiddels drie dochters. Sophia (9), Lilly (6) en Amélie (2). Na heel lang full time moeder zijn en model voor het prachtige draagdoeken merk Artipoppe, ben ik mijn eigen weg ingeslagen en heb ik het merk AMÉLYPH opgezet. Dit doe ik nu fulltime naast het moeder zijn sinds februari 2021.

Amélyph is een duurzaam kledingmerk. Ik schets alle kledingstukken handmatig. Geef ze naar mijn idee de goede afmetingen. En laat ze daarna maken door een atelier in Amsterdam. Zoiets als dit was altijd al mijn droom. Ik dacht alleen dat het onmogelijk was omdat ik er niet voor heb geleerd. Maar niets blijkt minder waar. 

Op mijn eigen website deel ik recepten en blogs over het moederschap. Ik was ooit een influencer tot mijn Instagram account werd gehackt en ik helemaal opnieuw moest beginnen. Dit was een klap in mijn gezicht, maar tegelijkertijd gaf het mij ook rust. Ik ben er nooit echt meer mee verder gegaan”.

 

Miriam Pataki
foto: Norah Joy photography

“Visualiseren dat
je
kindje aan de
borst ligt”

 

 

Wat betekent “nesteldrang” voor jou?

“Visualiseren dat je je kindje aan de borst hebt, dat ze daar ligt in heerlijke crème kleurige wollen pakjes op een wollen dekentje. Dit is wat nesteldrang met mij deed. De wollen pakjes waren dan ook de eerste items die ik meteen aanschafte toen ik weer zwanger bleek te zijn.

Echt nesteldrang zoals je wel eens hoort, had ik denk ik niet. Wel was ik heel erg ongeduldig de laatste weken om mijn kindje te ontmoeten”.

 

Je beste aankoop?

Draagdoeken en draagzakken. Absoluut op nummer 1. Ik heb alledrie mijn meiden vanaf de geboorte tot aan een jaar op 2 gedragen. Ook een voedingskussen vind ik echt onmisbaar. Al vanaf de zwangerschap van Sophia slaap ik ermee en ik heb hem nooit meer weg gedaan. Ik neem hem mee op lange stukken rijden in de auto en ook vaak naar beneden op de bank. Ik leg hem dan tussen mijn benen. Ik kan echt niet meer zonder! 

Wat ik ook onmisbaar vond zijn hydrofiele doeken. In meerdere maten. Ik ben nogal vergeetachtig en als ik dan weer geen extra set kleding bij mij had terwijl mijn baby zichzelf had onder gepoept maakte ik een soort van romper/jurkje van een hydrofiele doek. Ik gebruikte ze ook als dekentje, handdoek, zon bescherming op het hoofdje. Ik zeg het je: ideaal”!

“Waar ik zelf echt niet op zou besparen zijn wollen of wol/zijde pakjes, jasjes, strikmutsjes, rompers en een goede co-sleeper“.

 

Wat zou je goedkoper, tweedehands aanschaffen of huren?

“Goedkoop associeer ik vaak met slecht maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Je hebt 100% katoenen rompers die super goedkoop zijn. Wel zou ik er zelf dan op letten waar het gemaakt is. Je stof kan nog zo goed zijn, maar als het onder slechte omstandigheden gemaakt is geeft mij dat geen goed gevoel. Zeker niet als mijn pasgeboren baby dat aan heeft.

Tweedehands kan natuurlijk altijd. Daar is niets mis mee. Het is duurzaam en zeker bij de betere merken die veel langer meegaan top als je dit kan overnemen voor een leukere prijs. Zelf struin ik voor kleding voor de meiden graag Vinted af. Huren hoor ik vaker. Zeker ook handig, bijvoorbeeld met een co-sleeper of mozesmand. Die heb je vaak maar een paar maanden in gebruik”.

 

grootste miskoop?

“Babyschoenen. Ze raken altijd kwijt, net als sokken. Maar dit geldt wel alleen voor echt kleine baby’s. Voor baby’s die gaan kruipen en lopen zijn schoentjes wel handig. Daarvoor geldt dat zachte lederen schoenen top zijn.

Voor mij was ook een box een echte miskoop. En in het eerste jaar gebruikte ik geen kinderwagen. Eigenlijk pas daarna. Dat is voor iedereen natuurlijk compleet verschillend maar mijn dochters wilden alleen op en aan mij. Geloof me: I tried. Ik vond een box ook altijd enorm in de weg staan. En ook een kinderwagen staat in de weg als je die het eerste jaar toch niet veel gebruikt. Toch heb ik steeds beide producten bij alledrie de kindjes aangeschaft. Want stel je voor dat je een ‘ander’ kind krijgt”.

 

Gouden tip?

“Ik weet dat het cliché lijkt om te zeggen maar please volg je gevoel. Jij hebt je kindje gedragen. Alleen jij weet wat het beste is. Iedereen kan met goedbedoelde adviezen komen die fijn lijken, maar of het werkt is een tweede. Trek altijd aan de bel als je iets niet vertrouwt. Niet denken dat de verloskundige of artsen jou vervelend vinden of een overbezorgde moeder. Heb lekker veel momenten van huid op huid contact. Kruip volledig in die bubbel. Echt. De tijd vliegt voorbij. Hoewel het soms niet zo voelt. Snuif die baby geur op tot in het diepste van je ziel. Maak oogcontact, zeker tijdens het voeden. Zo min mogelijk visite de eerste weken. Laat je baby jou/jullie eerst kennen.

“Snuif die babygeur op
tot in het diepste van
je ziel”

Wat mij heel erg hielp in de zwangerschap was mediteren en het boek: “zwanger met lichaam en ziel” lezen. Voor Amélie heb ik twee miskramen gehad waardoor ik al het vertrouwen kwijt raakte. Dit heeft mij er echt bovenop geholpen. Je kan de blogs hierover lezen op mijn website. Ook over mijn bevallingen heb ik geschreven. Mocht je het leuk vinden om dat te lezen. Ik ben chaotisch en maak nog wel eens een spelfoutje, bear with me! Bedankt voor het lezen”.

Heel veel liefs,

MIRIAM