Inbakeren, tips & tricks

Wat is er liever dan een babytje die als een klein rupsje opgerold is in een inbakerdoek? Niet veel he? Het ziet er niet alleen heel snoezig uit maar kan je kindje (en jou dus ook) veel rust geven. Als je je baby op de juiste manier inbakert dan geeft dit je kleintje een rustig, geborgen en veilig gevoel. Een reden daarvoor is dat ze nog niet bepaald controle hebben over hun ledematen en zichzelf dus geregeld wakker zwaaien met hun eigen rondvliegende armpjes. Het kan je kleintje dus helpen gemakkelijker in slaap te vallen en langere (nodige) dutjes te doen. Klinkt als muziek ik je oren right? Inbakeren kan een ware toverformule zijn. Wij vertellen je hoe!

Inbakeren kan op twee manieren, met inbakerdoeken of met een speciaal daarvoor ontworpen inbaker product.

Inbakerdoek

Inbakerdoeken of grote hydrofieldoeken (bijvoorbeeld maat 120×120) geven stevigheid langs het lijfje en laten de beentjes losjes ingepakt zodat deze zich kunnen strekken en spreiden. Hiermee bereik je het gewenste effect (yes!). Geadviseerd wordt om de inbakerdoeken tot ongeveer 4 maanden te gebruiken en daarna af te bouwen door eerst één armpje los te laten en dan het andere armpje. Kies voor doeken van geruwd katoen die dun maar wel stevig zijn en niet al te veel meegeven. Tip: eerst je (hydrofiel)doek even wassen, want dat ventileert beter. Met de volgende stappen maak je van jouw baby een lekker slapend rupsje.

STAP 1  Leg de hydrofiel in ruitvorm op een vlak onderwerp (zoals je bed)

STAP 2 Vouw de bovenste punt omlaag zodat er een babyhoofdje op kan en er daarnaast nog wat ruimte over is.

STAP 3 Leg je baby op de hydrofiel met het hoofdje vlak boven de vouw. Houd de armpjes van je baby tegen de zij. (Let op: de beentjes moeten nog enigszins vrij kunnen bewegen, in kikkerhouding met losse heupjes).

 STAP 4 Vouw één kant over je baby heen en stop die stevig onder de billetjes.

STAP 5 Vouw de onderste punt nu naar boven over het schoudertje van je baby

STAP 6 Vouw de andere kant over je baby heen en stop die ook onder de billetjes.

Onze favoriete inbakerdoeken

Inbakerproducten

Inbakerproducten zoals inbaker slaapzakjes hebben als voordeel dat je de ingewikkelde stappen die we hiervoor hebben beschreven achterwege kan laten.  Ze zijn dus makkelijk aan te doen. Is ook wat waard! Inbakeren wordt ineens een koud kunstje. Een nadeel is dat je deze producten niet kan aanpassen aan de omvang van je baby. Het advies is de armpjes in deze slaapzakjes na 3 maanden niet meer “op te sluiten” omdat ze hierin makkelijker kunnen omrollen en ze hun armpjes dan niet kunnen gebruiken om zich op te richten.

Onze favoriete inbakerproducten

Wanneer niet (meer) inbakeren?

In het algemeen geldt dat te strak, te los of in een niet passend inbakerproduct inbakeren, gevaarlijk kan zijn. Niet alleen handig, maar ook belangrijk om op de juiste manier in te bakeren en de inbaker slaapzakjes op de juiste manier te gebruiken. En als je dit doet is inbakeren veilig tot je baby ongeveer 3/4 maanden oud is. Daarna in ieder geval met de handjes los. Een goede indicatie dat je baby toe is aan afbouwen is als je merkt dat hij actiever wordt als je hij of zij op zijn buikje aan het oefenen is.

Het kan soms nog knap lastig zijn om een baby die lekker slaapt in een inbakerdoek te laten wennen aan het slapen in een gewoon slaapzakje. Je kan dit goed afbouwen door de doek steeds verder te ontmantelen. Eerst een handje vrij en vervolgens het tweede handje. Sommige inbakerzakjes zijn hierop aangepast. Dan zitten de armpjes (in eerste instantie) nog in de slaapzak maar heeft het kindje wel al meer bewegingsvrijheid.  

Heel veel liefs,

NONA