Pleunie teunis

PLEUNIE

Pleunie. Moeder. Voormalig model. En geboorte doula. De foto is er eentje om naar te blijven staren. Samen met haar dochtertje. Wat een prachtig plaatje. Pleunie is nog mooier om naar te kijken als ze vol passie spreekt over haar beroep als doula. Haar video’s op youtube zijn fijn en leerzaam omdat ze hierin allerlei interessante onderwerpen bespreekt die jou bezig houden als (aanstaande) moeder. Maar ook haar website is een plaatje. Bomvol met waardevolle informatie.

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de mode industrie besloot Pleunie in 2019 haar hart te volgen en zich om te scholen. Na het voltooien van haar HBO opleiding ging zij aan de slag als geboorte doula en geboorte videograaf.  

In dit stuk vertelt Pleunie je meer over haarzelf, over haar beroep als doula en over haar eigen ervaringen als moeder. Ze eindigt met haar gouden tip die je zeker niet wil missen

Pleunie Theunis
Foto: Norah Joy photography

“Birth is amazing
no
matter how it happens”

“Hi, mijn naam is Pleunie, 27 jaar en moeder van mijn één jaar oude dochter. Na mijn eigen zwangerschap en bevalling heb ik besloten het roer om te gooien en van mijn allergrootste passie mijn werk te gaan maken. Al mijn hele leven ben ik gefascineerd geweest door de zwangerschap en de bevalling. Als klein meisje moest ik altijd alle boeken uit de bibliotheek lenen met plaatjes over de zwangerschap. Deze fascinatie heb ik nu omgetoverd tot het werkzaam zijn als doula. Als Doula richt ik mij op het ondersteunen van de zwangere vrouw, haar geruststellen en comfort bieden tijdens het meest uitdagende moment van haar leven, de bevalling. Daarnaast maak ik als videograaf bevallingsvideo’s zodat er voor altijd een prachtig aandenken is aan deze bijzondere gebeurtenis.

Het roer om gooien terwijl je net een huis hebt gekocht en een baby hebt gekregen was meer dan spannend. Maar het volgen van je dromen en allergrootste passie is het mooiste wat er is. Ik ben dol op dit nieuwe leven en dit nieuwe avontuur en hoop met mijn werk veel vrouwen te mogen inspireren en begeleiden tijdens hun nieuwe avontuur”.

“Hi, mijn naam is Pleunie, 27 jaar en moeder van mijn één jaar oude dochter. Na mijn eigen zwangerschap en bevalling heb ik besloten het roer om te gooien en van mijn allergrootste passie mijn werk te gaan maken. Al mijn hele leven ben ik gefascineerd geweest door de zwangerschap en de bevalling. Als klein meisje moest ik altijd alle boeken uit de bibliotheek lenen met plaatjes over de zwangerschap. Deze fascinatie heb ik nu omgetoverd tot het werkzaam zijn als doula. Als Doula richt ik mij op het ondersteunen van de zwangere vrouw, haar geruststellen en comfort bieden tijdens het meest uitdagende moment van haar leven, de bevalling. Daarnaast maak ik als videograaf bevallingsvideo’s zodat er voor altijd een prachtig aandenken is aan deze bijzondere gebeurtenis.

Het roer om gooien terwijl je net een huis hebt gekocht en een baby hebt gekregen was meer dan spannend. Maar het volgen van je dromen en allergrootste passie is het mooiste wat er is. Ik ben dol op dit nieuwe leven en dit nieuwe avontuur en hoop met mijn werk veel vrouwen te mogen inspireren en begeleiden tijdens hun nieuwe avontuur”.

Pleunie Theunis
foto: Norah Joy photography
Pleunie Theunis
Foto: Norah Joy photography

“Alle kennis
die er was
wilde ik
op doen”

 

 

Wat betekent “nesteldrang” voor jou?

“Nesteldrang betekent voor mij je klaar maken voor de komst van je kleintje en je transformeren tot de nieuwe jij. De jij die mama wordt en met alle liefde gaat zorgen voor je eigen kleine wonder. Ik ben zelf zwanger geweest tijdens de eerste corona golf dus ik kon niet anders dan elke dag weer de lades van de commode open trekken en staren naar de netjes opgevouwen baby kleertjes. Maar nesteldrang betekent voor mij ook je zo goed mogelijk voorbereiden op wat komen gaat. Ik heb maanden gespendeerd aan het opdoen van informatie over de bevalling en de periode daarna. Kennis over het natuurlijke proces van de bevalling, waar het vrouwen lichaam toe in staat is en hoe je jezelf en je baby het beste kunt helpen om het mooiste uit je bevalling te halen. Alle kennis die er was wilde ik opdoen. Ook dat is voor mij nesteldrang. Weten wat mogelijk is en je wensen op papier zetten en deze kenbaar maken. Het is zo belangrijk voor jezelf om je voor te bereiden op deze bijzondere gebeurtenis, je bevalling”.

 

Je beste aankoop?

“Dat is absoluut de draagdoek of draagzak. Ik heb er inmiddels 4 haha. Oké het is ook een beetje overdreven om er zoveel aan te schaffen, maar een stretchy wrap voor wanneer ze nog heel klein zijn en een draagzak voor wanneer ze iets groter zijn is voor mij echt onmisbaar. Ik heb heel wat uren mijn kleine meid in de draagzak gehad. Echt een uitkomst voor als ze dagen hebben dat ze niet stil te krijgen zijn of alleen maar getild en vastgehouden willen worden en jij toch iets gedaan wilt krijgen. En daarnaast natuurlijk zo fijn om ze nog even zo lekker dicht bij je te kunnen dragen”.

 

Wat schaf je tweedehands aan?

“Alles wat van hout is. Denk aan de houten commode, een ledikantje, een box of co-sleeper. Ik heb veel spullen tweedehands gekocht. Een beetje opschuren en een nieuw laagje verf eroverheen en het ziet er weer helemaal als nieuw uit. En vaak staan er ook veel producten op die echt maar een paar maanden zijn gebruikt zoals bijvoorbeeld een co-sleeper. Echt zonde om dit nieuw te kopen terwijl er super mooie op marktplaats te vinden zijn”.

 

grootste miskoop?

“Onze wipper is na twee maanden niet gebruikt op marktplaats aangeboden en verkocht. Mijn dochter wilde er gewoon echt niet in. Die wilde veel liever in de draagdoek. En ik hoor wel vaker verhalen over de wipper die een beetje stof stond te happen in de hoek van de kamer. Sommige baby’s zijn er weg van, maar mijne helaas niet”.

 

Gouden tip?

“Investeer in jouw bevallingservaring. Na mijn eigen zwangerschap en bevalling ben ik me gaan omscholen tot doula. Ik heb tijdens mijn eigen bevalling een enorm gemis in ondersteuning ervaren. Veel vrouwen gaan hun bevalling tegemoet met de gedachte dat ze het samen met hun partner gaan doen en dat het dan helemaal goed komt. En geloof mij ook ik was deze persoon. Maar laten we eerlijk zijn wat kon mijn partner doen tegen mijn rug weeën? En hoe kon hij weten wat voor mij de beste houding zou zijn om mijn weeën te kunnen opvangen? En als klapper op de vuurpijl wist je dat je verloskundige in het begin alleen even komt kijken hoe het gaat en je daarna voor een aantal uur weer alleen laat om dan weer te komen kijken hoe het gaat? Ik heb de juiste ondersteuning tijdens mijn bevalling enorm gemist. En was het anders gelopen als ik deze ondersteuning wél had gehad? 

“Laten we eerlijk zijn,
wat kan mijn partner
doen tegen mijn
rug weeën?”

Waarschijnlijk wel, maar helaas kan ik de bevalling niet over doen. Daarom is het mijn missie vrouwen te begeleiden tijdens hun bevalling om hen wel de ondersteuning te geven die zij nodig hebben en verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw een doula verdient. Iemand die weet wat je wensen zijn en een vertrouwd gezicht is binnen jouw geboorteteam. Iemand die weet wat ze kan doen om jou te ondersteunen en je partner kan aansturen om jou zo goed mogelijk te helpen. Want niet alleen voor de vrouw is het spannend. Ook de partner kan wel wat ondersteuning en aansturing gebruiken tijdens de bevalling.  De juiste begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling is zó ontzettend belangrijk om het natuurlijke verloop van de bevalling positief te beïnvloeden en een positieve bevallingservaring te creëren. Zodat zij vol liefde en kracht kunnen terug kijken op deze bijzondere gebeurtenis, de geboorte van hun kindje. Een bevalling doe je niet even over, maar de ervaring neem je met je mee voor de rest van je leven. Dus investeer in deze ervaring zodat je er zo mooi en liefdevol mogelijk op terug kunt kijken”.

Heel veel liefs,

pleunie