Waar slaapt je baby in?

Laken? Slaapzak? Deken? Waar slaapt je baby nu precies in? Je zou denken dat dit geen breinbreker is. Maar dat blijkt het dus wél te zijn. Want als je hier een google zoektocht aan waagt dan denk je dat je op zijn minst gewapend met ventilatoren, verwarmingselementen, thermometer, dekens, lakens, zomerslaapzakken, winterslaapzakken, rompers met korte mouwen, rompers met lange mouwen en pyjama’s 24/7 wakker naast je kind moet zitten om hem op de juiste temperatuur te houden voor zijn broodnodige slaapjes. Dus laten we proberen overzicht te creëren en dit simpel te houden. Waar slaapt je kindje nu in als je gewoon logisch na wil blijven denken?

Waar slaapt je baby nu precies in? Je zou denken dat dit geen breinbreker is. Maar dat blijkt het dus wél te zijn. Want als je hier een google zoektocht aan waagt dan denk je dat je op zijn minst gewapend met ventilatoren, verwarmingselementen, thermometer, dekens, lakens, zomerslaapzakken, winterslaapzakken, rompers met korte mouwen, rompers met lange mouwen en pyjama’s 24/7 wakker naast je kind moet zitten om hem op de juiste temperatuur te houden voor zijn broodnodige slaapjes. Dus laten we proberen overzicht te creëren en dit simpel te houden. Waar slaapt je kindje nu in als je gewoon logisch na wil blijven denken?

De eerste dagen

Waar je kindje de eerste dagen in slaapt wijkt meestal af van de tijd die daarna volgt.

Elke baby slaapt in het begin, dus direct na de geboorte, namelijk overal, in alles en óp alles (vooral op jou). Of jij je baby in een co-sleeper naast jou legt, hij in zijn eigen mozesmandje, ledikantje of wiegje slaapt, of bij jou in bed.. in de meeste gevallen zal je baby de eerste dagen slapen. Spoiler alert. Dit is geen voorbode voor de toekomst. 

Kleed je je baby om voor de nacht?

Nee. Dus voordat je massaal kleine newborn pyjama’s aanschaft onthoud dat zijn OOTD (outfit of the day..dus) meestal ook zijn outfit for the night (OFTN?) zal zijn. Want in het begin is omkleden alleen maar frustrerend voor beide partijen. 

 

In de meeste gevallen stop je je newborn dus in zijn OOTD (mits een beetje geschikt) of in zijn romper, in zijn bedje. 

Dus wat heb je nu écht nodig voor de eerste dagen?

Voor in zijn bedje (mandje, wiegje, ledikant) heb je nodig: een laken van katoen. En – daaroverheen – een deken. C’est tout! Je maakt het bedje ongeveer halverwege het matras strak op zodat je baby er niet onder glipt. De kraamhulp kan je hierbij helpen. Als jij dit van nature kan ben je trouwens echt een baas, want dit is echt het moeilijkste wat er bestaat.

Dit coconnetje op de foto links is trouwens geen deken, maar wát een fijn wolletje om je newborn in te hullen! Hieronder vind je een selectie van fijne dekens. De meeste dekentjes zijn van materialen zoals wol en katoen. Fijn voor je baby.  

De periode daarna

In de periode na die eerste prille dagen (of weken) zal je langzaam merken dat je baby meer gaat bewegen waardoor slapen onder lakentjes en dekentjes minder handig wordt. Waar slaapt een baby vanaf dat moment dan in of onder? In een slaapzak of inbakerzakje! Dat kán trouwens ook vanaf het allereerste moment hoor. Het is maar nét waar jij en je baby zich fijn bij voelen. 

Slaapzakjes

Er zijn slaapzakjes voor verschillende fasen en in verschillende maten. Van newborn slaapzakjes tot grotere maten. Er zijn ook slaapzakjes mét of zonder mouwen. Die wel of niet afritsbaar zijn. Én er zijn winter- en zomer slaapzakjes en zelfs 4 seizoenen slaapzakjes (om te bouwen per seizoen).

Inbakerslaapzakjes

Heb je een baby die “minder makkelijk” in slaap komt of die zichzelf steeds wakker maakt met zwaaiende armpjes? Inbakeren met een inbakerslaapzakje kán de oplossing zijn. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar voor verschillende fasen (eerst met armpjes erin, daarna – om af te bouwen – met arm openingen). Lees ook de blog over inbakeren. 

Of je nu kiest voor een slaapzakje of inbakerzakje, in beide gevallen kan je erop letten dat je kiest voor materialen zoals wol en katoen. En dat je de juiste maat aanschaft, want het is belangrijk dat het hoofdje van je baby niet in het zakje glipt. 

Overdag slaapjes

Ook bij de overgang naar een slaapzakje of inbakerzakje kleed je je baby niet voor elk overdag slaapje om. Meestal stop je ook in deze fase je baby nog in zijn slaapzakje of inbakerzakje in zijn OOTD. Hoewel die outfit daar natuurlijk wel geschikt voor moet zijn. Een vestje met bijvoorbeeld capuchon trek je even uit. Draagt je kindje alleen een romper? Dan kan je kindje ook prima met alleen rompertje in het slaapzakje. Tenzij het natuurlijk te koud is.  

Nacht slaapjes

De nachtslaapjes zijn meestal (als je een beetje geluk hebt) de langere slaapjes. Daarom is dit eventueel het moment om je baby voor zijn nachtslaapje, als je dat fijn vindt, in een zacht pyjamaatje of slaappakje te hullen voordat hij in zijn slaapzakje gaat. Of inbakerzakje, maar hou er rekening mee dat inbakeren altijd weer wat warmer is. Als je het jezelf (en je baby) niet al te moeilijk wil maken kan je ook gewoon volstaan met een romper, eventueel met broekje en shirtje voor de warmte als dat nodig is.

Dus wat heb je nu nodig voor de periode na de eerste prille dagen/weken?

Een slaapzakje of inbakerzakje én als je daarvan houdt, eventueel een pyjama of slaappakje of hoe je het noemt. Dit zijn producten die je niet persé vóór de geboorte van je kindje hoeft aan te schaffen. Als je begint met een laken en een deken, dan zit je goed. Daarna kan je kijken welk soort slaapzakje of inbakerzakje bij je kindje past. 

Op temperatuur HOUDEN

Hoe houd je je kindje dan goed op temperatuur? Eerst is de kamertemperatuur van belang. De ideale temperatuur voor een slapende baby is tussen 16-20 graden. Je zorgt dus in ieder geval voor een goed klimaat in de kamer waar je baby slaapt. Daarnaast kan een pasgeboren baby zichzelf natuurlijk nog niet goed op temperatuur houden dus kan je hiermee rekening houden. Een pasgeboren baby kan je dus best wat warmer aankleden. En ondersteunen met bijvoorbeeld een mutsje of een kruik. Aan het nekje van je kindje kan je goed voelen of je baby goed op temperatuur is. Het moet “neutraal” aanvoelen, als de eigen lichaamstemperatuur. Voelt het te koud dan trek je een laagje extra aan. Heb je een zwetend ottertje dan trek je een laagje kleertjes uit?

Een overzicht van wat je je baby aantrekt bij welke temperaturen is wel fijn. Raadpleeg hiervoor het schema over de TOG waarde (tóch handig) als leidraad. Het komt ongeveer op het volgende neer. 

Zomer

Je baby slaapt in een romper – met korte mouw – en eventueel ook in (slaap)pakje (OOTD of pyjama). Afhankelijk van de temperatuur. Als het tergend warm is kan het ook zonder kleding. Onder een luchtige laken en/of deken of in een luchtig slaapzakje of inbakerzakje. 

Winter

Je baby slaapt in een romper – met lange mouw – en eventueel ook in (slaap)pakje (OOTD of pyjama). Onder een lakentje en warm (wollig) dekentje of in een warme winterslaapzak. Mét of zonder mouwen. Of bij een onrustigere (armenzwaaiende) slaper in een inbakerzakje.