
Als de laatste spannende echo in the pocket is kan het nestelen definitief beginnen. Melk en luiers, meer heeft zo’n kleintje toch niet nodig? Wrong! Je voelt je net een soort hoarder in deze fase van je leven als je de lijst aan spullen ziet die je allemaal nodig blijkt te hebben. Onze eerste en misschien wel belangrijkste tip is dan ook om bij familie en vrienden rond te vragen, marktplaats af te struinen en gebruik te maken van sites waar je (delen van) je baby-uitzet kan huren. Veel van deze spullen gebruik je immers maar een korte tijd (tenzij je van plan bent om een gezin van zes te stichten bijvoorbeeld). Mocht je iets wel nieuw aan willen schaffen kun je bij het “Essentials & Favourites” gedeelte van onze site handig filteren per categorie, zo vis je de parels er zo uit!
Slaapjes beslaan in het begin van hun leven zo’n 16-18 uur van de dag. Als je dat zo leest klinkt het alsof dat allemaal vanzelf gaat maar zorgen dat je baby (en dus jij ook) voldoende rust krijgt kan nog best een uitdaging zijn. Met onderstaande producten heb je de basis-ingrediënten in huis om te zorgen voor honingzoete dromen voor je kleine spruit.
De perfecte overgang van slapen op jou naar slapen in een bedje maar lekker dichtbij, ideaal voor de eerste paar maanden. Denk aan huren, lenen, tweedehands kopen.
Hier zal je kindje de eerste maanden mogelijk niet in slapen dus je kan ook nog even wachten met deze aankoop.
Onze favoriet voor rustige nachten voor zowel moeder als kind is de aerosleepmatras waarbij je kindje goed kan ademhalen als hij op zijn buikje rolt.
Perfecte manier om die bewegelijke kleintjes lekker warm en bedekt te houden. Kies voor wol of katoen en houd rekening met het seizoen waarin je kleintje geboren wordt.
Tip: gebruik in de cosleeper/mozesmand hydrofieldoeken als lakentje en om het matras. Je gebruikt deze immers niet lang en hydrofieldoeken kun je altijd nog goed gebruiken.
Dit kun je ook pas kopen als je weet of je kleintje een onrustige slaper is maar het is sowieso fijn om een grotere hydrofieldoek in huis te hebben die je voor vanalles kan gebruiken.
Fijne tussenlaag in het bedje tussen je matras en je baby die vocht en vuil absorbeert (wel zo fijn met spuitluiers).
Wollen dekentjes zijn fijn omdat ze de lichaamstemperatuur goed reguleren. Je gebruikt ze voor de cosleeper en kinderwagen (afhankelijk van het seizoen).
Dit ding ga je veel gebruiken dus denk er iets langer over na en schaf er een aan die bij jou past.
Hier kan je kindje overdag heerlijk in dutten en is makkelijk verplaatsbaar. Ideaal dus als je een huis hebt met meerdere verdiepingen en ruimtes. Bruikbaar tussen de 4 en 6 maanden. Denk bij dit product ook aan huren, lenen of tweedehands kopen.
In het begin zal je kleintje er nog niet zo veel bij voelen maar op een gegeven moment wordt het een vertrouwd object en dat werkt geruststellend. In het begin kun je het ook goed gebruiken om te onthouden naar welke kant je het hoofdje gedraaid had om een plat achterhoofdje te voorkomen.
In het begin heeft een kindje nog geen dag en nachtritme. Een kamer die je goed kan verduisteren is belangrijk om een goede slaapomgeving te kunnen creëren.
Als je ze nog niet had is dit hét moment om ze aan te schaffen om met een gerust hard naar dromenland te kunnen gaan.
Niets liever dan die kleertjes in de kleinste maatjes. Voordat je je kindje in je armen hebt is dat één van die dingen die het feit dat je moeder wordt van een klein mensje opeens een stuk tastbaarder maakt. Maar pas op (onder het mom van een gewaarschuwd mens telt voor twee): koop niet te veel kleertjes in de aller kleinste maat (maat 50). Ze groeien écht als kool. Je bent vaak beter af met net wat grotere maatjes van rekbare stof die je dan in het begin nog een slagje om slaat.
Ga voor rekbare materialen die langer met je kleintje meegroeien. Wij zijn dol op wol en katoen omdat deze je baby op een prettige manier op de juiste temperatuur houden. Overslagrompers zijn heel handig voor de aller kleinste!
Hét ultieme eerste pakje voor je baby, deze zit in je ziekenhuistas.
Koop kniekousjes i.p.v. kleine sokjes (die glijden namelijk altijd meteen weg).
Let op dat je niet te grote mutjes koopt. Ook hierbij werkt een rekbare stof weer het best. Afglijdende mutjes heb je precies niets aan.
Ook hierbij is het handig om stretchy materialen te kopen, liever wat groter dan te veel kleine maatjes. Je kan in het begin de broekspijpjes nog prima oprollen.
Wikkelvestjes zijn heel fijn voor de eerste fase waarbij aankleden op zijn zachts gezegd nogal een gedoetje kan zijn.
Boxpakjes zijn omdat je je kindje meteen van top tot teen gekleed hebt (en bovendien is het gewoon heel schattig).
Wij zijn hiervoor fan van wollen pakjes. Als het hoogzomer is als je gaat bevallen heb je dit natuurlijk niet meteen nodig maar in elk ander seizoen is dit heel fijn en handig!
Je hebt absoluut geen schoentjes nodig voor de allerkleinste maar slofjes om de voetjes warm te houden is dan wel weer heel fijn. Let op dat je slofjes koopt met een koord of elastieke band zodat ze niet meteen afglijden.
Naast het voeden en kleden zal het schoon houden van je baby een van je grootste dagtaken zijn. Een beetje afhankelijk van hun darmflora kun je daar behoorlijk zoet mee zijn. Naast spuitluiers en mondjes zure melk wegpoetsen vul je je dagen met badderen, luieruitslag weg-zalven en berg wegkammen. Ondanks dat alles zal er niets zijn dat zoeter ruikt dan jouw eigen baby.
Je hebt tegenwoordig een hoop leuke winkeltjes die tweedehands commodes prachtig opknappen (zie de categorie “Room” bij Essentials & Favorites).
Goede tip die iemand ooit gaf is om elke verdieping van je huis een kussen te hebben zodat je niet steeds naar boven hoeft voor een schone luier.
Wegwerpluiers maat 1. Koop niet meteen massaal in want deze heb je zo weer in huis en (nogmaals) die babybilletjes groeien als kool.
Handig om poepluiers in te stoppen om de geur ietwat te maskeren (vooral nuttig als je onderweg bent).
Hier kun je er eigenlijk niet genoeg van hebben. Wij zijn fan van hydrofiele doeken met een kleurtje of lief printje (die parelwitte eindigen altijd in een smoezelig tintje).
Koop washandjes van zacht hydrofielstof voor het tere babyhuidje.
Een grote hydrofieldoek doet het ook heel goed. Belangrijk is in ieder geval dat het een heel zacht stofje is waarmee je je baby droog dept (bij zacht wrijven zie je meteen rode plekken, zo gevoelig is het huidje nog).
In het begin zal je nog niet met een geurende sopjes voor je baby. Neutral is een goed beginproduct waarna je langzaam zal gaan ontdekken hoe gevoelig het huidje van jouw baby is.
Je kan ook gaan voor Sudocreme maar Bepanthen is in onze huishoudens favoriet.
Spannend om die kleine bewegelijke nageltjes te knippen. Ik heb ze uiteindelijk in de eerste periode gewoon afgebeten.
Temperaturen van je baby is in de eerste fase erg belangrijk. Het is een goed idee om één thermometer speciaal voor de baby in huis te hebben.
Als je baby totaal geen haar heeft zul je je afvragen waarom je het in huis hebt gehaald maar dan nog kan het handig zijn om de berg die bijna alle baby’s krijgen weg te halen.
Omdat die kleintjes groeien als kool heeft een baby naast een baby vitamine D nodig. Vitamine K krijgen ze zolang ze borstvoeding of minder dan 500 ml flesvoeding krijgen.
Voor je weet of je baby gevoel is voor allergieën is het handig om een neutraal en hypoallergeen wasmiddel te gebruiken.
Niet zoeter dan een baby die gulzig zijn melk tot zich neemt. Er is iets enorm geruststellends aan kindjes die tevreden hun maaltje tot zich nemen. Of dat nu uit jouw borst komt of uit een flesje. Maar eerlijk is eerlijk, het kan in het begin nog best een zoektocht zijn. Terwijl je bezig bent met inslaan van deze uitzetlijst weet je ook nog zo veel niet. Zo weet je mogelijk nog niet of je (alleen) borstvoeding gaat geven en of je daarnaast ook wil gaan kolven. Ook weet je nog niet of je kindje last heeft van darmkrampjes. Al met al is het daarom belangrijk om niet massaal op voorhand in te slaan. Koop één flesje die ook goed werkt voor als je daarnaast borstvoeding geeft en kan het slim zijn om een kolf te huren. Hieronder staat alles opgesomd voor als je borstvoeding gaat geven en/of flesvoeding.
Als het merk zowel jou als de baby bevalt kun je er altijd nog meer inslaan.
Onmisbaar onderdeel van je babyuitzet. Zorg ervoor dat duidelijk is dat deze borstel alleen voor babyflesjes mag worden gebruikt.
Ook handig om in huis te hebben als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven. Je weet immers nog niet zeker hoe dat allemaal zal gaan lopen.
Handig ding dat je vult met water en zo in de magnetron zet. In een handomdraai heb je zo weer helemaal schone flesjes en speentjes.
Heel handig ding waarmee je op voorhand afgemeten hoeveelheden melkpoeder kan voorbereiden. Scheelt je weer handelingen als je met een hangry babytje op je arm een flesje aan het maken bent.
Hiermee breng en houd je het flesje van je kindje op de juiste temperatuur. Handig als het toch net weer anders loopt dan je had gedacht (altijd).
Met een lampje waar zacht licht uit komt (zoals een zoutlampje) kunnen zowel jij als je kleintje makkelijker in de slaapstand blijven.
Niets zo vertederend als jouw baby die op jouw arm zijn melk opslurpt, maar je krijgt er op een gegeven moment wel een lamme arm van. Daarom is een voedingskussen wel zo handig. Ook al handig om op te slapen tijdens je zwangerschap.
Als je borstvoeding gaat geven zijn deze onmisbaar en ze zijn inmiddels ook nog behoorlijk charmant.
Helaas is een borst geen flesje die je zo weer even dicht draait. Soms vloeit het goedje rijkelijk maar zit je zonder hongerige baby. Dan zijn deze onmisbaar. Je hebt ook fijne wasbare varianten.
Als je eenmaal zover bent om je kindje buitenshuis borstvoeding te geven kan het handig zijn om dit aan te schaffen.
Pijnlijke tepels, bijna niemand ontkomt er aan op de vaak tocht hobbelige start van je borstvoedingsavontuur. Medela heeft een fijne zalf op de pijn te verlichten.
Als je gaat kolven zouden wij zéker een dubbele elektrische kolf nemen (dan hang je immers half zo lang aan dat apparaat). Denk hierbij ook aan huren!
Dit is iets dat je niet meteen massaal hoeft in te slaan. Het is immers alleen handig om een voorraad mee aan te leggen als je overproductie hebt (en dat weet je pas als het allemaal op gang is gekomen).
De eerste keer dat je na je kraamtijd met je kindje een voet over de drempel zet is vaak een gelukzalig moment. Samen de wijde wereld intrekken en deze opnieuw ontdekken door de ogen van een kind (en ook gewoon dat je weer een beetje mee kan doen met de wereld voor je moeder werd). Vanaf nu zul je je nieuwste sidekick vaak bij je hebben. Deze producten kun je goed gebruiken.
Het eerste vervoermiddel dat je (mogelijk) gaat gebruiken voor je baby. Tenzij je thuis bevalt legt je baby hierin de reis af van het ziekenhuis naar huis.
Hiermee klik je de Maxi Cosi zo op je kinderwagen.
Een van de grootste uitgaves als je een kindje krijgt. Let goed op wat past bij jouw levensstijl, er is inmiddels voor elk wat wils op de markt in deze categorie. Denk ook aan lenen, huren en tweedehands kopen.
Je kan ook gewoon een dekentje gebruiken maar de speciaal hiervoor ontworpen voetenzakken waar je de riem doorheen kan doen zijn ook wel heel handig (vooral in de winter).
Veel kindjes zijn er dol op (en sommige juist totaal niet). Lekker dicht op jou vallen ze vaak in een diepe slaap. Een doek gebruik je vooral in het begin, met een draagzak kun je (afhankelijk van het gewicht van je kindje en je eigen spierballen) nog lang plezier beleven.
Deze zal je veel gaan gebruiken (en waarschijnlijk volproppen met spullen die je heel misschien nodig zult gaan hebben onderweg). Een rugzak kan handig zijn omdat je dan je handen vrij hebt om je baby te dragen, tassen met hengels die over de kinderwagen passen zijn ook fijn!
Hiermee breng en houd je het flesje van je kindje op de juiste temperatuur. Handig als het toch net weer anders loopt dan je had gedacht (altijd).
Denk hierbij aan een parasol/scherm tegen de zon, een muggennet en een regenhoes (altijd handig in Nederland).
Afhankelijk van hoe snel je met je kindje op vakantie wil kan het handig zijn om deze alvast aan te schaffen (ook voor logeerpartijtjes bij opa’s en oma’s). Ze hebben handige varianten die je voor de eerste maanden op een hogere stand kan plaatsen.
Hiermee kun je je kindje vanuit de bestuurderstoel goed zien in de Maxi-cosy.
Veel speelgoed hoef je zelf niet aan te schaffen. Dat is namelijk een van de favoriete kraamcadeautjes van mensen. Dus voor je het weet zit je straks met vier rammelaars, tien knuffels en nog veel meer boekjes.
Fijn om je kleintje met een gerust hart in te laten liggen zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij opeens is weggerold. Denk hierbij ook aan huren, lenen en tweedehands kopen.
Hier kunnen baby’s eindeloos gefascineerd naar staren (en ze leveren vaak ook nog mooie decoratie van je kamer op).
Een heerlijk relaxplekje voor je kindje waar hij lekker om zich heen kan kijken en de wereld in zich op kan nemen. Het kan ook helpen om je kindje hierin te wippen als hij last heeft van krampjes.
Een zacht kleedje waar je kindje op de grond en in de box op kan liggen is handig om in huis te hebben. Hier kan je kindje ook goed op zijn buikje zijn spiertjes op trainen.