
Vreugdedans! Want de zon is eindelijk waar hij moet zijn. Volle bak naar het strand (of het pierenbadje) en genieten maar! Misschien ga je zelfs wel voor het eerst met je baby op vakantie want dat kan langzaamaan weer! Anyway, na die talloze regenachtige dagen met je baby achter de geraniums is dit absoluut reden voor een hoge sprong in de lucht. Om daarna te landen en het gevoel van lichtelijke PANIEK toe te laten. Want wat trek je je kleine kwetsbare (sommige exemplaren nog bijna doorschijnend) pareltje aan? Hoe slaapt hij ’s nachts in de hitte? Mag een baby eigenlijk al in het water? Met zwembroek of in kleding? Smeer ik hem in? Overleeft hij het als hij per ongeluk zonnestralen absorbeert? Geef ik extra water?
Het weer verandert en het moederbrein verandert mee. Maar wegwijs worden in het wereldje aan benodigdheden voor de zomer kan knap lastig zijn. NONA is er om je leven gemakkelijker te maken dus hierbij wat overzicht in de chaos.
Vreugdedans! Want de zon is eindelijk waar hij moet zijn. Volle bak naar het strand (of het pierenbadje) en genieten maar! Misschien ga je zelfs wel voor het eerst met je baby op vakantie (want dat kan langzaamaan weer!). Anyway, na die talloze regenachtige dagen met je baby achter de geraniums is dit absoluut reden voor een hoge sprong in de lucht. Om daarna te landen en het gevoel van lichtelijke PANIEK toe te laten. Want wat trek je je kleine kwetsbare (sommige exemplaren nog bijna doorschijnend) pareltje aan? Hoe slaapt hij ’s nachts in de hitte? Mag een baby eigenlijk al in het water? Met zwembroek of in kleding? Smeer ik hem in? Overleeft hij het als hij per ongeluk zonnestralen absorbeert? Geef ik extra water?
Het weer verandert en het moederbrein verandert mee. Maar wegwijs worden in het wereldje aan benodigdheden voor de zomer kan knap lastig zijn. NONA is er om je leven gemakkelijker te maken dus hierbij wat overzicht in de chaos.
Op de vraag wat je je baby aan trekt in de zomer is het antwoord wat voor de hand liggender dan je misschien denkt. Niets. Gewoon zijn adams outfit. Wil je watervalletjes aan urine voorkomen dan is een luier wel handig. Niets aantrekken is alleen niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld als jij met je wijn in je ene hand en met je naakte baby onder je arm het terras in de stad betreedt. Dus voor die situatie komen hier de tips voor luchtige kleding.
Rompers
Eigenlijk zijn alle rompers van katoen geschikt. Of van (merino)wol en/of zijde bijvoorbeeld. Met een rompertje kan je kleintje overal voor de dag komen.
Want niets schattigers dan een baby met spekkige trappelende pootjes die onder een romper uit steken. En lekker luchtig dus. Lange mouw kan, tenzij het 35 graden is. En daarmee bescherm je het huidje ook nog een beetje tegen de zon. Korte mouw kan zeker. Er zijn ook varianten zonder mouw.
Luchtige pakjes
Zoals het pakje op de afbeelding. Die is van het merk Konges Sløjd. Kan je de romper lekker weg laten. Kies bijvoorbeeld voor luchtige katoen. Zelf vinden wij die mousseline katoen zo fijn. Luchtig & zacht. Hieronder vind je merkjes die op dit moment fijne luchtige kleertjes hebben. Tip: check even of het pakje aan de onderkant voorzien is van drukknoopjes. Scheelt verschoon stress
Zwemkleding
Zwemmen met je baby kan gewoon. Aangeraden wordt om dat wel vanaf 8 weken pas te doen (na de eerste vaccinaties) en in koud water natuurlijk even opletten. Je zou wat betreft de aankleding van je baby kunnen volstaan met een zwemluier. Als je je afvraagt wat het verschil is met een gewone luier: een zwemluier absorbeert vrijwel geen water. Het is dus vooral bedoeld om de number two’s van je baby op te vangen. Een gewone luier denkt in het zwembad dat hij al het water op moet vangen en dat resulteert in een mega luier die je kindje zo ongeveer doet zinken.
Mocht je zin hebben in iets fancy’s. Dan is een zwembroekje, zwempak (of zelfs mini bikini) een optie. Beter is in dat geval een UV zwempak. Zoals het woord zegt is dit een pak. Met lange mouwen en korte broekspijpen. Hiermee is je spruitje optimaal beschermd tegen de zon. In het water is het immers lastig die zon te weren.
Zonnehoedjes en zonnebrillen
Om nog even verder te gaan in de categorie “zwemmen”: Er bestaan zonnehoedjes die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als de zwemkleding. Handig voor het zwembad! Zonnehoedjes op het bolletje van je baby plaatsen is sowieso een goed idee. Bij blootstelling aan die zonnestralen kan je er zo in ieder geval voor zorgen dat het hoofdje beschermd is.
Tot slot in deze categorie: als je baby het toe staat, er niet meteen aan begint te trekken of heel hard begint te huilen, zet hem dan een zonnebrilletje op om zijn ogen te beschermen. Er zijn varianten beschikbaar die het brilletje fijntjes op zijn plaats houden. Maar beware: the struggle is real. om zo’n brilletje op te krijgen en te (laten) houden heb je een soort van speciale gave nodig. Maar wie weet bezit jij die. Proberen kan altijd. Misschien eerst maar eens een zonnebrilletje lenen om te testen?
Waarschijnlijk begrijpt iedereen dat je je baby niet insmeert met olijfolie en vervolgens met zonnebril op een zonnebedje legt om lekker te laten bakken. Je baby uit de zon houden is belangrijk omdat je baby (sneller dan jij) oververhit kan raken en UV zonnestralen zijn schadelijk. Het belangrijkst is dus dat je het verse kwetsbare huidje van die mini dumpling uit de zon houdt. Zoveel mogelijk dan. Je baby overleeft het natuurlijk echt wel als hij enkele momenten met de zon in aanraking komt. Maar dat moeder oer gevoel dat in je opkomt als je een zonnestraaltje ziet verschijnen op het huidje van je baby waardoor je “alle hens aan dek” wil roepen, is dus wel gewoon ergens goed voor. Welke verzorgingsproducten zorgen voor een goede bescherming?
Of je nu met je baby of peuter in de schaduw of de zon zit, hem regelmatig voorzien van een dikke laag zonnebrandcrème is bittere noodzaak. Als je het tere babyhuidje dan ergens mee in moet smeren is het wel zo fijn dat je er vanuit kan gaan dat de ingrediënten in dat goedje geen kwade bedoelingen hebben met het huidje van je baby. De zonnebrandcrème van Naïf is zo’n goedje dat je zorgeloos op je baby kunt smeren. Een extra thumbs up voor Naïf, want deze natuurlijke zonnebrandcrème is inmiddels ook écht smeerbaar (jaren geleden liep ik rond met een kleine mummy in mijn armen; de crème was toen nog vergelijkbaar met de substantie van muurverf). Gebruik trouwens een factor van minstens 30 SPF.
Een noodzaak om deze in huis te hebben met warm weer. Verplaats je je klompje goud van de kinderwagen naar het picknickleed en moet hij daardoor enkele stralen zon absorberen? Dan cover je hem met een luchtige hydrofieldoek. Schaduw creëren doe je vaak ook gemakkelijk met zo’n doek. Vooral die grote varianten zijn dan handig.
Nog een algemene tip in deze categorie. Is het heel warm en wil je zorgen voor directe verkoeling voor je kleintje? Maak dan een washandje koud onder de kraan en leg dit dan eventjes op het mini voorhoofdje van je kleintje.
Wij weten niet hoe het met jullie zit, maar zodra het eerste zonnestraaltje erdoor piept en de temperatuur stijgt worden wij dorstig. Water is dan eigenlijk de enige echte oplossing. Wij vroegen ons vervolgens hardop af hoe je dit dan doet met een baby van enkele dagen, weken of maanden. Hier kwamen we op uit. Bij flesvoeding voeg je een beetje extra water toe aan de melkflesjes en let je er extra op dat de flesjes leeggedronken worden. Bij borstvoeding zorg je er vooral voor dat je zelf meer water drinkt dan normaal en bij kindjes die vaste voeding krijgen zorg je ervoor dat ze wat meer water drinken dan normaal. Een goede graadmeter daarvoor is het gewicht van de luier van je baby. En dan bedoelen we het gewicht dat het resultaat is van de plasjes van je kleintje.
Heel handig is de thermo drinkfles van Liewood. Deze fles houdt water namelijk niet alleen warm, maar ook koud! En jij en/of je mini kan hier direct uit drinken.
Tip voor directe verkoeling: Voor baby’s van ouder dan zes maanden maak je ijsjes! Pureer groenten of fruit, mix met water, giet in een bakje en steek er een stokje in. Afdekken kan met vershoudfolie. Daar prik je dan het stokje doorheen zodat het blijft staan en uiteindelijk vast vriest in je ijsje.
Voeden
Ben je ergens op locatie en is het lastig om een schaduwplekje te vinden waar je je baby zonneveilig kan voeden? Dan kan je overwegen om een voedingsdoek aan te schaffen. Voorziet direct in schaduw terwijl jij met een gerust hart kan blijven zitten terwijl jij je baby van melk voorziet.
Als je zelf al niet kunt slapen in die hitte, hoe kan je baby daar dan in slapen? En zelf ben je in ieder geval in staat om je dekens van je af te werpen als je een hitte aanval krijgt, maar je baby kan dat meestal niet. Ideaal is om je baby in de nacht te voorzien van een ademend en luchtig zomer slaap zakje. Dan kan je baby gerust nog een rompertje aan. Dat geldt voor temperaturen in de kamer tussen de 20 en 25 graden. Als het warmer wordt, leg je baby dan het best in zijn rompertje te slapen. Tips om de slaapkamer koel te houden: ’s ochtends en ’s avonds even goed luchten, overdag de gordijnen dicht houden zodat de zon de kamer niet verder opwarmt. Nog een laatste tip. En deze tip hebben wij uit wanhoop wel eens geprobeerd maar of het nu echt heel goed z’n werk deed weten we eigenlijk niet: hang flessen met bevroren water voor een ventilator. Op een ventilator die je overigens niet rechtstreeks richt op het slapende babyhoofdje. Maar die je gewoon laat rond waaien in de kamer. Dit zorgt voor extra verkoeling in de kamer, zeggen ze dus.
Zomerweer staat gelijk aan waterpret. Dus naast een zwempakje, zwemluiers, een zonnehoedje, zonnebril, zonnebrandcrème, een waterfles bevroren groentenijsjes, luchtige slaapzakjes en een luchtig rompertje, ben jij in dit seizoen ook nog gewapend met allerlei entertainment materiaal. Oftewel: speelgoedjes. Mocht je je net nog afvragen waar je een mom bag nou precies voor nodig hebt..je hebt nu het antwoord.
Badjes maken het leven van je baby en dat van jezelf comfortabeler. Want als je baby zich vermaakt, vermaak jij
je ook. Je hebt opblaasbadjes en opzetbadjes en dan heb je ook nog opblaasbandjes nodig die je om het armpje van je baby wurmt. Safety first. En als je gaat voor een wat groter zwembad dan is het handig om een item aan te schaffen waarmee je kleintje zelf een beetje kan dobberen (onder toezicht natuurlijk) zoals een babyfloat, een zwemband waar ze een beetje in kunnen zitten/hangen.
Verder is zandspeelgoed natuurlijk een must als je het strand betreedt. Je hebt een heel mooi en fijn strandsetje van het sympathieke merkje Zsilt.
Waterpret
Zomerweer staat gelijk aan waterpret. Dus naast een zwempakje, zwemluiers, een zonnehoedje, zonnebril, zonnebrandcrème, een waterfles bevroren groentenijsjes, luchtige slaapzakjes en een luchtig rompertje, ben jij in dit seizoen ook nog gewapend met allerlei entertainment materiaal. Oftewel: speelgoedjes. Mocht je je net nog afvragen waar je een mom bag nou precies voor nodig hebt..je hebt nu het antwoord.
Badjes maken het leven van je baby en dat van jezelf comfortabeler. Want als je baby zich vermaakt, vermaak jij je ook. Je hebt opblaasbadjes en opzetbadjes en dan heb je
ook nog opblaasbandjes nodig die je om het armpje van je baby wurmt. Safety first. En als je gaat voor een wat groter zwembad dan is het handig om een item aan te schaffen waarmee je kleintje zelf een beetje kan dobberen (onder toezicht natuurlijk) zoals een “babyfloat”, een zwemband waar ze een beetje in kunnen zitten/hangen.
Verder is zandspeelgoed natuurlijk een must als je het strand betreedt. Je hebt een heel mooi en fijn strandsetje van het sympathieke merkje Zsilt. Dit Nederlandse merkje maakt al het speelgoed van gerecycled plastic. Een merk dat een duidelijke visie heeft en ook nog eens oog voor mooie ontwerpen die zorgen voor uren speelplezier.
Wat belangrijk is om te weten is dat het afdekken van je kinderwagen (met je baby erin) met een hydrofieldoek géén goed idee is. Veel mensen (waaronder wij bij onze eerste kindjes) weten niet dat dit de temperatuur in de kinderwagen zodanig omhoog kan stuwen dat je kindje (dodelijk) overhit kan raken. Maar in de wereld van babyspullen is hier gelukkig ook weer een innovatieve oplossing voor: de Dooky. Gemakkelijk te bevestigen en zorgt ervoor dat aan alle kanten een opening is waar de hitte kan ontsnappen. Voorzien van UV bescherming. Verkrijgbaar in effen kleurtjes, maar ook in printjes. De Dooky is gewoon ontzettend praktisch en handig. De dooky does the job. Vind je zo’n doekje niets? Dan kan je ook denken aan parasolletjes. Deze zijn voor elk merk kinderwagen verkrijgbaar.
Tot slot is het nog handig om te noemen dat muggen al vervelend zijn voor jezelf, maar zodra je er eentje op het klamme huidje van je baby ziet zitten, klaar om hem te prikken, word je woest. Dus is het fijn om je kindje tegen muggen te kunnen beschermen. Dat kan het beste met een klamboe die je om je kinderwagen heen kan doen. Hiervoor kan je een universele variant gebruiken.